2012. május 15., kedd

Nem mind arany...

Van ez így.


http://sportgeza.hu/poker/2012/05/13/lebuktak_a_pokerezo_buddhista_szerzetesek/?teljes

Miért pont ők ne tennék meg? Az egyházakra felkent színes máz mindig is időszakos volt, hónapról hónapra törnek ki újabb botrányok, amelyek alapjaiban rázzák meg...de mit is?
Az egyházat?
Azt biztos nem. Persze, nem mondom, hogy nincsen kihatással egy-egy ilyen jellegű botrány az éppen kompromittálódott vallási szerveződésre nézve, de ezeket alapvetően korlátozott keretek között, félig-meddig a nyilvánosságot bevonva gyorsan elrendezik. Pár gyors személycsere, néhány sajnálkozó nyilatkozat, milliós kártérítés, majd hagyják, hogy a tóba dobott kő fodrozódása elsimuljon. Sajnos. Pedig egy komolyabb önvizsgálat és beismerő vallomás még némi szimpátiát is kelthet, vagy legalább az ember feldúlt igazságérzetét időlegesen nyugalmi állapotba ringathatja. Gondolok itt többek között a katolikus-pedofil botrányokra. Az áldozatokon persze ez nem sokat segít.

Visszatérve a megcsúszott szerzetesek ügyére: helyzet az, hogy emberek ők is. Csak nincsen önkritikájuk, felelőtlenek, jobban hisznek a saját védett büntethetetlenségükben, mint Buddhában. A mellékelt ábra pedig azt mutatja, hogy igen jövedelmező lehet Dél-Koreában megélhetési szerzetesnek lenni. Mondom, emberek ők is. Két sarkalatos, és szomorú pontja van az ő emberségüknek:
1. Ha nem tudom vállalni a szigorú kötelmeket, amelyeket önként rovok magamra, vállalva az adott rend irányelveit, akkor ilyen jellegű cselekedettel nem rombolom egyházam renoméját. Felállok az asztaltól, megköszönöm a lehetőséget, és keresek valami hozzám illő foglalkozást, nem játszom el a szent életű szerzetest. Képmutatás. A második pont pont ebből adódik:
2. A bűn, amit elkövettek nem a kártyázás, a dohányzás, vagy éppen az alkohol bűne. A kötelmek megszegésével, majd nyilvánosságra kerülésével más hívő emberek hitét törhették össze. Esetleg. Sok hívő hamarabb hisz az egyházában, mint Istenben (vagy Krisnában, vagy Jehovában, vagy Allahban, vagy nevezd, ahogy akarod), azért bizonyára akad abból a tíz millió Jogye rendi hívőből nagyon sok Hívő is, akikben jogosan merülhet fel a bort isznak, vizet prédikálnak helyzet. Bár gyanítom, aki igazán hisz, az megeresztett egy hatalmas, széles mosolyt ennél az ügynél. Azért kíváncsi lennék mi lesz a büntetésük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése