2011. február 8., kedd

Tudományos kuriózum

Kicsit ugyan megkésve, de azért csak reagálnék bizonyos eseményekre, amelyek nemrégiben következtek be Szegeden, a Cserepes soron. Gondoltam belinkelem a cikket:

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/az_uttest_kozepen_vagtak_disznot_a_cserepes_soron_-_kepgaleria/2202397/

Miért is érdekes ez a cikk? A laikus csak azt látja, hogy van egy csapat ember, akik disznót vágnak az úttesten. Hagyományőrzés ugyebár a magyarázat. Ami bizonyos szempontból nézve becsülendő, hiszen hagyományai nélkül mivé lenne az ember? Én a helyükben csinálnék egy fesztivált is, mondjuk lehetne a neve 1. Road Kill Fest.

De ne térjünk el a tárgytól. Az éles szemű olvasó a sorok közé tekintve azonnal rádöbben, hogy valójában miről is van szó. Összeesküvés elmélet, fizika, térhajlítás, időutazás! Kérem, ezt is megéltük, működés közben láthatunk végre egy Időgépet!!! Hányszor fantáziáltunk arról, vajon milyen lehetett a középkor! Hát tessék, itt van a tudományos kuriózum! Mikor az időgépet bekapcsolta valamelyik meg nem értett őrült szegedi fizikus, hogy bizonyítsa igazát, és az időn és téren keresztül átemelte a mi valóságunkba azt a területdarabot, akkor ezek a 16. századi emberkék nem betonúton álltak, hanem valami uradalom udvarán. Akkor még nem voltak betonutak! De pont egy betonúton tértek magukhoz. Még nézték is, hogy mi ez a jó kis döngölt föld, jó kemény, ezen azért mégis könnyebb szétkapni a desznyót! Aztán befordultak a sarkon a bütykös szekéren ülő hajdúk... volt is magyarázkodás. Én a SZTE történeti tanszéke helyében kivinném a középkorra szakosodott hallgatókat, hogy jobban el tudjanak mélyülni abban az organikus, folyamatosan jelen lévő középkori világban a Cserepes soron. Tisztára, mint a Szép új világ című könyvben a rezervátum jelenet. Vagy csak egy jól működő tudományos kuriózum?

1 megjegyzés:

  1. Ok! Sikerült a kisérlet, tök jó, de most már visszaküldhetnék őket.. :)

    VálaszTörlés